Tavas Medet Köyü (APOLLONİA SALBAKE )

              Denizli'nin her tarafından tarih fışkırıyor. Hangi ilçeye gitsen, hangi köye gitsen tarihe tanıklık etmiş bir geçmişle karşılaşıyorsunuz. Denizli'nin Tavas İlçesine yaklaşık 6 km uzaklıkta Tavas-Kale yolu üzerindeki Denizli Yem Fabrikasının hemen arkasında, yolun sol tarafında Medet Köyünü görürsünüz. Yoldan baktığınızda sıradan bir köy diye düşünür yolunuza devam edersiniz. Ama şöyle bir durup gözlemlemek isterseniz, fabrikanın hemen arkasındaki tepenin aslında bir höyük olduğunu anlamanız çok da zaman almayacaktır.
          
             Medet Köyü'nün şu an kurulduğu yerde eski APOLLONİA antik kenti bulunmaktadır. Kentin tarihi incelendiğinde ne zaman kurulduğu yönünde bir bilgi bulunmamakla birlikte Tunç Devrine kadar uzandığı söylenmektedir. Höyüğün altındaki kalıntılar tam olarak gün yüzüne çıkmamakla birlikte, köyün hemen bitiminde kayalara oyulmuş mezarları ve  odaları görürsünüz.

              Apollonia; batıda Tabai Yolu ile Karia Bölgesi'ne, güneyde Sebastopolis Yolu ile Likya Bölgesi'ne, doğuda Tavas Yolu ile Frigya Bölgesi'ne ulaşımı bulunan antik kentlerden birisidir. Kentin Apollonia adını Hellenistik Dönem'de aldığı, en görkemli dönemini Roma Çağı'nda yaşadığı belirtilmektedir.

              Köyün camisinin Apollon Tapınağının üzerine yapıldığı hemen anlaşılmaktadır. Caminin duvarlarının bir bölümü tapınağın taşlarından oluşmaktadır. Taşların düzgün kesilmişliği ve büyüklüğü sizi hayretler içinde bırakacaktır. Evlerin duvarları, bahçe duvarları ve köyün sokaklarının her parçasında Apollonia kentinin bir parçasını görürsünüz. Bu parçaların her biri arkeolog tarafından keşfedilip bin yılların tarihini anlatmayı beklercesine gözünüzün içerisine bakıyor…


        

           

         





















                                      

10-15 dakikası olup da, Tavas Kale yolunda ilerleyen arkadaşların zaman ayırıp görmesini tavsiye ederim.....

Ethem Günay

              





Yorumlar

  1. Bir kaç yerle birleştirip programa alabiliriz.. Örneğin Kale İnceğizdeki kanyon'a giderken programa alabiliriz..

    YanıtlaSil
  2. Cinlerin kaynadiği yer .. yanindaki bahce koyluleri ve nikferlileri sorsaniz hepsinin birer anlatacaği ve sahit olduklari bir hikayeleri vardir . + bu koy'de kazi yapmak yasaklar cunku rivayete gore baya bi altin sakli ve bulanlar olmuş.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Sahibi Olamayanların Ziyaret Yeri Ahmed-Turan Türbesi ve Soğuk Çermik Sivas

Sivas'ta Kalan Son Ermeni Kilisesi Tavra ( Surp Kevork) Kilisesi