Sivas'ta Kalan Son Ermeni Kilisesi Tavra ( Surp Kevork) Kilisesi

Sivas; Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı  Anadolu şehirlerinden.1915 yıllarında Sivas'ta 100.000 civarında Ermeni yaşamaktayken ,şuan Sivas'ta 20 kadar ailenin olduğu anlatılıyor. Tabi olarak bu kadar Ermeni nüfusu olunca, birçok kilisenin de Sivas'ta bulunması çok normal.Ancak ayakta kalan tek kilise merkeze 2 km uzaklıktaki Tavra Deresi denilen mevkideki , Temeltepe kışlası içinde bulunan Surp Kevork Kilisesi.Kuyumculuk,bıçakçılık ,bakırcılık vs işlerle uğraşan Ermeni nüfusundan 1500 kadarı buradaki Tavra Köyün de yaşıyorken ,1952 yılında vilayet binasının çaprazında bulunan şapelin yıkılması sonucu birçok Ermeni  şehri terketmiş.





Kilisenin yakınında Ermenilere ait birde mezarlık bulunmakta.Anadolu'nun birçok bölgesinde bu tip tarihi değerlerin kıymetini bilmediğimiz gibi,kilise de  resimler de görüldüğü üzere  bakımsızlıktan yıkılmak üzere.
Sivas aynı zamanda Sebaste' li Vlas olarak bilinen hristiyanlığın ilk dönemlerinde Anadolu da hristiyanlığı yaymaya çalışan Ermeni azize de ev sahipliği yapmakta.Bugün ki Gökmedrese civarında kale sınırları içinde bir evin bahçesinde mezarının olduğu rivayet edilmektedir.


Kilisenin önündeki tabela da ve halk arasında Rum kilisesi olarak bilinen kilise;15MX20M boyutunda tamamen kesme taştan yapılmıştır.TSK tarafından restorasyonunun yapılarak ibadete açılacağı çıkan haberlerin arasında.

Yorumlar

  1. Merhaba sayın Iskender,
    Çalışmanız kayda değer. Ancak kilisenin ismi hakkında değişik yorumlar var ; bazı kaynaklar Surp Anabad olarak adlandırmakta.
    Siz, Surp Kevork ismini kullanmışsınız, kaynağınızı öğrenebilirmiyim ?
    mafilou@gmail.com adresinden de bana ulaşabilirsiniz.
    Cevabınız için önceden teşekkürler.
    A. S./H.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sayın Mafilou ,kaynak olarak Agos gazetesinin Sivas'tan göç eden Ermeniler adlı bir yazısını kullanmıştım. İlginize Teşekkürler.

      Sil
  2. Resimleri siz mi çektiniz ?

    YanıtlaSil
  3. BİZ ASKERKENE 1985 SENESİNDE ÇANI ALAYA GETİRMİŞTİK O ÇAN NE OLDU 05354917742 SAVAŞ ŞİRİN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tugayda askerken o çan kayboldu altinmis

      Sil
    2. Haberlere cikmisti

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Sahibi Olamayanların Ziyaret Yeri Ahmed-Turan Türbesi ve Soğuk Çermik Sivas

Tavas Medet Köyü (APOLLONİA SALBAKE )