Çocuk Sahibi Olamayanların Ziyaret Yeri Ahmed-Turan Türbesi ve Soğuk Çermik Sivas


Sakalı bembeyaz yetmişli yaşlarda bir amca ,tarihi havuzun bir köşesine oturmuş;sabununu yılların yorgunluğu çökmüş vücuduna sürmeye başladı. Kadir Beye hayırdır ? diye sordum: Soğuk çermiğin adeti olduğunu söyledi. Yüzyıllardır havuzda yüzen Sivas halkı havuz sonrası yine havuzun şifalı suyuyla duşunu alıp çıkarmış.Kaplıcadan sonra da Sivas'ın meşhur kellesi ile kahvaltı yapılır ,herkes işine gücüne bakarmış.
 1800 lü yılların sonunda Sivas Valiliği yapmış Halil Rıfat Paşa tarafından yapılan bu havuz,belediyenin restorasyonu ile bugün ki halini almış. Hipertansiyona,şekere ,felçli hastalara ,iltihaplı eklem hastalıklarına,sinir hastalıklarına vs faydası olan kaplıca Romalılardan beri kullanılmaktaymış.Erzincan yolundan 17 km sonra, solda bulunan soğuk çermikte bir de Ahmed-i Turan adında bir zaat yatmakta ki,çocuğu olmayanlar bu zaatın yüzü suyu hürmetine Allah'tan çocuk dilerlermiş.Çocuğu olmayanların duaları kabul olup çocukları olduğu vakit;erkek çocuklara Ahmed Turan ismi verilmekteymiş.Ahmet Turan rivayete göre Battal Gazi'nin can dostu.Rum asıllı bir yiğit olan Ahmet Turan ile Battal Gazi savaş meydanında karşılaşırlar.Günlerce kılıç sallarlar ve  yenişemezler.Sonunda Battal Gazi güreşmeyi ve sırtı yere gelenin diğerinin dinini kabul etmesini ve o din için savaşmasını  teklif eder.Ahmet Turan kabul eder. İki gün süren güreşten sonra Battal Gazi eski ismi Hammer olan Ahmet Turan 'ı yener.Yenilen Hammer Ahmet Turan adını alır ve islamiyet için yıllarca savaşır.Cepheden cepheye koşan Ahmet Turan soğuk çermiğin üstündeki tepede şehid olur.
 Birçok Sivaslı yüzmeyi bu havuzda öğrenmiş.30 derece sıcaklığında olan su verdiği şifanın yanında Sivaslı gençlerin yüzmeyi öğrendiği mekan olmuş.Eskiden soğuk çermikte çadırlar kurulur, bütün bir yazı burada geçirirmiş Sivaslılar.Şimdilerde bu adetleri devam ettirenler azınlıkta. Ulaşım imkanlarının artması ile insanlar günübirlik gelip-gider olmuş.Sabah gelip havuza girilip,piknik yapılıp,çıkılırsa türbeye Ahmed-i Turan'a dua edilip gidilen bir çok yerde olduğu gibi ;adetlerimizin son bulduğu yerlerden soğuk çermik. Bunun yanında belediyeye ait tesislerde kalp,tüm bu adetleri  yaşama şansına sahipsiniz.








Ahmet Turan'ın atının ayak izlerinin olduğu rivayet edilir.



Yorumlar

  1. Selamım aleyküm Ahmet turan hazretlerınde dua edılerek ALLAHın nasıl ettıgı bir gençtim ve şunuda eklemek isterım hamıle olacak kadının vucudunda bıryerı kasınırsa cocuktada o kaşınan yerde leke olur benım göğsümde var herkese hayırlı günler dılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. A.s Bnimde Sol Omuzda Var Üstad

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sivas'ta Kalan Son Ermeni Kilisesi Tavra ( Surp Kevork) Kilisesi

Tavas Medet Köyü (APOLLONİA SALBAKE )