Kral Antiochos,Nemrut,Komegene,Adıyaman

Adıyaman Gölbaşı'ndaki kına gecesinin ardından 01.00 da Nemrut dağına doğru yola çıktık.Giderken Nemrut Dağını bilenler yanınıza battaniye alın dediler.Tabi ki gezen bilir mantığıyla battaniye hırka ile 2 araba 10 kafadar Kahta'dan 30 km sonra 2150 m yükseklikteki Nemrut Milli parkına ulaştık.Saatlerimiz 03.00 civarıydı.Arabalarımızla bilet gişesinden 1-2 km kadar ilerledik.Yol bununla da bitmiyor.Arabanızı orada bırakıp 6-7 yüz metre de yukarı heykellerin ve tümülüsün olduğu tepeye tımanıyorsunuz.Tabi bu bölüme geçişe 04.00 den itibaren geçişe izin verdikleri için bir saat kadar araba park yerinde oyalandık.04.00 da açılıp tepeye vardığımız da dev heykelleri karanlıkta seçip görmeye çalışıyoruz ama öyle bir karanlık ki seçemiyorsunuz.Yüzlerce insan oturup güneşin doğuşunu beklemeye başladık.Beklerken Ağustos sıcağında  battaniyeyle hırkayla ne işimiz olabilir  sorusunun cevabını  alıyorsunuz.Öyle soğuk ki gidenler bunu dikkate alsınlar.

Derken güneş yavaş yavaş kendini göstermeye başlıyor.Yıllar önce bir tanıdığım güneşin doğuşunu ve batışının en güzel seyredildiği yer demesinin sebebini anlıyorsunuz.Bölgenin en yüksek tepesindesiniz.Sanki oraların hakimi sizsiniz.Komegene kralı Antihochas'ın neden bu kadar yükseğe devasa heykelleri ve tümülüsü yaptırdığını anlıyorsunuz.Manzara mükemmel.
M.Ö. 62 yılında, Kommagene Krallığı denen bir yerde, bir deli Kral (Antiochus Theos), Krallığının en tepesine, 9 metre yüksekliğinde dev heykeller yaptırır.
Üstelik dünyanın en güzel gün doğumu ve gün batımının gerçekleştiği noktaya. 
Bu nasıl bir aritmetiktir ki; sabahın ilk ışığı bu heykellerin üzerine düşer, günün son ışığı da yine bu heykellerin üzerinden çekilir. 
Bu heykellerin her birini Yunan ve Pers tanrılarına adar. Zeus’a, Herakles’e, Apollon’a... Kendine de ölünce gömülmek üzere bir anıt mezar yaptırır. 
Peki Kommagene Krallığı, Antik Yunanca’da ne anlama geliyor dersiniz? “Genler Topluluğu”. Yani bir çok farklı genin (dinin, dilin, ırkın) bir arada yaşadığı bereketli topraklar.
Bu yüzden Kommagene, ismiyle bağdaşırcasına, Grek ve Pers uygarlıklarının inanç, kültür ve geleneklerinin bütünleştiği güçlü bir medeniyet.
Yani bizim bugün güçlü ve sulh içinde bir devlet olmak için sahip olmamız gereken her şeye; bundan tam 2000 yıl önce Kommagene Krallığı sahip! HÜRRİYET GAZETESİ 





DOĞU TERASI

Güneşin kendini göstermesiyle Kral Antiochos ve yunan tanrılarının 10 m yükseklikteki devasa heykellerin büyüsüne kendinizi kaptırıyorsunuz.Nemrut 3 terastan oluşuyor.Doğu ve batı terasında oturur vaziyette Kral Antiochos ,yunan tanrıları ,aslan ve kartal heykelleri ;ortada Krala ait tümülüs mevcut.Tümülüs 50 m yükseklik ve 150 m çaptadır.Üstü kırma taşlarla kaplıdır.




Akşama kalıp batı terasından güneşin batışını da seyredip gitmeyi çok isterdik ancak dönmemiz gerekiyordu.Nemruttan inerken Cendere köprüsünü de görelim istedik.Cendere köprüsüne inerken Kahta tarafındaki yolu kullanmakta fayda olduğunu arabanın frenleri şişince anladık.Cendere köprüsüne gelmeden Yenikale ve geçtikten sonrada Kartal tümülüsünü görebilirsiniz.Bizim vaktimiz kısıtlı olduğundan Atatürk barajını da gün batımını seyretmeye gideceğimiz  güne sakladık.
BATI TERASI



CENDERE KÖPRÜSÜ








GÖLBAŞI

Yorumlar

  1. Mutlaka Karakuş Tümülüsünü ve Arsemia ören yerini de görmüşündür. Benim de unutamadığım gezilerden biridir NEMRUT...

    YanıtlaSil
  2. Tabi ki gördüm ama detaylı bir görme olmadı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Sahibi Olamayanların Ziyaret Yeri Ahmed-Turan Türbesi ve Soğuk Çermik Sivas

Sivas'ta Kalan Son Ermeni Kilisesi Tavra ( Surp Kevork) Kilisesi

Tavas Medet Köyü (APOLLONİA SALBAKE )