Beşparmak Dağı Baklan-Hayrettin Köyü DENİZLİ

Uzun zaman sonra DOSEV'deki dostlarla beraberdik.Denizli'nin Baklan İlçesi sınırlarından başlayan yürüyüşümüz ;Beşparmak dağına tırmanış ve Hayrettin Köyüne varış ile son buldu. Her zaman ki  gibi ;neşeyi,muhabbeti ve çıkınımızda getirdiğimiz yiyecekleri paylaştık.
 
 Baklan Denizli'ye 61 km uzaklıkta küçük ama verimli adını verdiği ovaya sahip Denizli'nin ilçesi.Sırtını Beşparmak dağına yaslamış olan ilçe den başladık yolculuğumuza,Beşparmak dağının dik   yokuşuna doğru.Yanlış hatırlamıyorsam yüzük parmağına denk gelen tepenin önünde tapınak kalıntıları var.Sadece temeli gözüken tapınağın,DOSEV başkanı Ümit ŞIRACI'nın da dediği gibi;kazılsa belkide tamamını bulacaksınız. 














 Uzun tırmanışın ardından 1880 de Bulgaristan'dan göçenlerin yaşadığı muhacır köyü olan Hayrettin Köyü'ne ulaştık.Birçok Anadolu Köyü gibi Hayrettin Köyü de canlılığını kaybetmiş sakin bir köy.Çoğu  ev boş terkedilmiş vaziyette.Araştırmalarım sonucunda daha önce Hakkari'den bildiğim Ters Lalenin bu köydede yetiştiğini ve adına festival düzenlendiğini öğrendim.

  

 Köydeki sessizliği; adının  kındırgaç olduğunu öğrendiğim oyuncağa  binen DOSEV'in artçısı olarak bildiğimiz Murat'ın neşeli çığlığı bozdu.Tahtaravalli benzeri bir oyuncak olan gındırgaçı ilk defa burada gördüm.Zevkli ve eğlenceli.Kimbilir kaç çocuk bu oyuncakta eğlenerek büyüdü.
 Hayrettin Köyü bana kendi köyümü hatırlattı.Her evde bir-iki kişinin yaşadığı sadece bayramların biraz canlandırdığı ;beş-on yıl sonra kimsenin uğramayacağını tahmin ettiğim Uşak Buğdaylı köyünü. Bu hüzünle otobüsümüze binip giderken aklımız o kapısının önündeki ihtiyar amcada kalıyor.Gözlerindeki ışığa bakarsan; belki de bizim gurubun köye getirdiği canlılıkla kendi çocukluğunu , kındırgaç üstünde attığı sevinç edalarını  hatırlamıştı.Kimbilir.....
DOSEV Başkanı Ümit Şıracı ve DOSEV  üyelerine teşekkürler. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Sahibi Olamayanların Ziyaret Yeri Ahmed-Turan Türbesi ve Soğuk Çermik Sivas

Sivas'ta Kalan Son Ermeni Kilisesi Tavra ( Surp Kevork) Kilisesi

Tavas Medet Köyü (APOLLONİA SALBAKE )