Saint Hilarion Kalesi Girne KIBRIS

Küçük Kızım İzel ile Saint Hilarion Kalesi'ni gezerken kalenin;Ada halkının  Arap saldırılarından korunmak amacıyla Aziz Hilarion adına yaptıklarını öğrenmiştik.Aziz Hilarion, Kudüs'ü müslüman Arapların fethetmesi sonucu Kıbrıs'a gelmiş Hristiyan kesişlerden. Saint Hilarion Kalesi  Girne 'ye kuşbakışı bakan 700 m yükseklikte sarp bir kayalık üzerine kurulmuş,muhteşem Akdeniz manzarasını seyredebileceğiniz adeta bir kule.
"Helikopterler vurulmamak için zikzak yaparak, Saint Hilarion bölgesinin üzerinden aştılar. Kalenin en yüksek burcunda Türk Bayrağı dalgalanıyordu. Kaledeki mücahitler gökleri kaplayan helikopterlere sevinç, hayranlık, saygı ve özlem içinde selam durdular."Son zamanlar da okuduğum  Turgut ÖZAKMAN'ın Çılgın Türkler Kıbrıs kitabında sıkça adı geçiyor kalenin. 2010  Temmuz ayında akşam saatleri olmasına rağmen sıcaktan bunalmıştık. Halbuki bir başka temmuz sıcağın da burada Mehmetçik  ve Kıbrıslı mücahitler canları pahasına savunma yapmışlar,şehitler vermişler.Rumlara bu kaleyi ve geçidi vermemişlerdir. Saint Hilarion Kalesi  Girne ve Lefkoşe arasında ki tek geçidi koruyan bir karakol niteliğinde olduğundan kritik bir öneme sahip.Girne 'den Lefkoşe'ye gitmek için ya buradaki geçitten geçeceksiniz ya da  ünlü Beşparmak Dağlarını aşacaksınız.1974 Kıbrıs Barış Harekatının en önemli noktalarından. Eğer rumlar burayı alabilseler imiş,adaya çıkan askerimiz çok daha fazla şehid verecekmiş.Burada savunma yapan kahramanlar sayesinde 1974 'ten öncede sonrada o Türk Bayrağı ,Girne'nin bu yüksek tepesinde gururla dalgalanmaktadır.Bu vesileyle Kıbrıs'ta şehit ve gazi olan askerlerimizi minnetle yad etmek istiyorum....Allah Kıbrıs Türkü'ne aynı acıları bir daha yaşatmasın.

 Saint Hilarion Kalesi Ada Halkı  tarafından araplardan korunmak amacıyla adada yapılan üç  kaleden en batıda olanı.Kale hem  Girne ve Akdeniz manzarası hem de mimari yapısıyla muhteşem.Güzel olan bir şey daha var;bizim gibi doğa yürüyüşçüleri için de inanılmaz bir parkur.Zirvede ki burca ulaşmak epeyce bir zamanınızı alıyor. Kalede bir manastır ,bir kilise ve ayakta kalan bir mutfak da  mevcut.














Yorumlar

  1. Buraya ne zaman gezi düzenliyoruz? Ekibin hepsini götürelim istersen..

    YanıtlaSil
  2. Bana uyar.Epey zamandır bitiremediğim yazı,olmuş mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süpersin... Bir de beli düzelttin mi bizi kimse tutamaz...

      Sil
  3. şimdiden özledim dağları hele bu hafta israfil deresi beni şok etti.istemeye istemeye gitmiştim ama gittiğime o kadar çok sevindim ki.belide sakatlamasaydım daha iyi olacaktı ama neyse.........

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Sahibi Olamayanların Ziyaret Yeri Ahmed-Turan Türbesi ve Soğuk Çermik Sivas

Sivas'ta Kalan Son Ermeni Kilisesi Tavra ( Surp Kevork) Kilisesi

Tavas Medet Köyü (APOLLONİA SALBAKE )