Yazır-Hacı Ömer Ağa Camii

                  Denizli'den yaklaşık 75 km uzaklıkta Acıpayam İlçesine bağlı Yazır Kasabası bulunmaktadır. Bu kasabaya görev için 2 yıl önce gittiğimde köylülerden biri kasabalarında tarihi bir caminin olduğundan bahsetmişti. Zamanım kısıtlı olduğundan camiyi gezme fırsatım da olmamıştı. Geçen hafta TRT Belgesel kanalındaki bir programda Yazır Kasabasındaki Camiyi görünce 2 yıl önce Kasabaya gittiğimde camiyi ziyaret etmediğim aklıma geldi ve içimi bir pişmanlık kapladı. Bu hafta Yazır Kasabası yakınlarındaki Keloğlan Mağarasına gittiğimde Yazır'daki camiye de gitmeyi de planlamıştım.  Çünkü Keloğlan Mağarası ile caminin arası sadece 4-5 km civarındadır.

             1801 - 1802 Yıllarında Hacı Ömer Ağa tarafından yaptırılan caminin ismi de "Hacı Ömer Ağa Camii" olarak bilinmektedir. Zeminden yükseltilmiş bir tabana oturtulan cami, doğudan batıya alçalan eğimli bir alana kurulmuştur. Şekli kareyi andırsa da esasta dikdörtgen yapılıdır. Selçuklu ahşap camilerinin geleneğini farklı bir yorumla sürdüren önemli bir Türk eseridir.  







               Camii'nin ahşap kapısı üzerinde birkaç motif dışında süsleme bulunmamaktadır. Ancak ahşap kapı caminin tarihini tam olarak yansıtmaktadır. Giriş kapısının hemen üst kısmında ise yukarıdaki kitabe bulunmaktadır. Kitabede caminin Hacı Ömer Ağa tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. Hacı Ömer Ağa ile ilgili ise çok fazla bir bilgi bulunmaktadır. Caminin içerisine girince  zaman tünelinin içerisinden geçip 210 yıl önceye gittiğinizi hissediyorsunuz.







                Camii, dıştan mütevazi bir yapı olarak görünmesine rağmen iç mekanındaki dönemin zevkini yansıtan süslemeleri ile önem taşımaktadır. Osmanlı Döneminde genellikle camilerde süslemelere ve motiflere ağırlık verilirken, Hacı Ömer Ağa Camii'nde farklı olarak; duvarlarında sıva üzerine yapılmış panolar içinde vazo ya da ibrikten çıkan çiçekler, tabak içerisindeki meyve anlatımları ve cami tasvirlerinin yer aldığı manzara resimleri göze çarpmaktadır. Duvarlarda yer alan resimlerde minyatür üslubu ağırlığını hissettirmektedir. Resimlerin panolar halinde duvar yüzeylerine çizilişlerinde gösterişten kaçınıldığı gözlenmektedir.








              



                       Caminin tavanında genellikle natüralist tarzda yapılmış çiçek kompozisyonlarından oluşan kalem işi bezemeler yer almaktadır. Farklı üslubuyla, duvarlarındaki resimleriyle, tavan motifleriyle, tarihiyle, insana yaşattığı huzuruyla, görmenizi tavsiye edeceğim güzel bir eserdir. Yazır'a yolunuz düşürse mutlaka ziyaret ediniz. Caminin kapısı ziyaretçiler için sürekli açık tutulmaktadır. Kapısı kapalı olsa da, siz elinizle ittirdiğinizde açılacaktır. Kapı herhangi bir nedenden kilitliyse yakınındaki kahvehaneden yardım alabilirsiniz..

Ethem GÜNAY

Yararlanılan Kaynak: http://www.yazirkasabasi.eu







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Sahibi Olamayanların Ziyaret Yeri Ahmed-Turan Türbesi ve Soğuk Çermik Sivas

Sivas'ta Kalan Son Ermeni Kilisesi Tavra ( Surp Kevork) Kilisesi

Tavas Medet Köyü (APOLLONİA SALBAKE )