Ana içeriğe atla

Güdük Kümbet,Dabaz tekkesi,Şeyh Hasan Bey türbesi,Eratnalılar


 Eratna Devletini kuran Alaaddin Eratna ,devletin merkezini Kayseri'ye taşımış ,Sivas Valiliğini de en büyük oğlu Hasan Bey'e bırakmıştır.Hasan Bey yakışıklı ve zeki bir adamdır.Mardin Artuklu Beyi Melik Salih  Şemsedddin'in kızıyla evleneceği sırada dabaz yani halk deyimiyle kurdeşen( ürtiker) hastalığına yakalanarak hayatını kaybeder.(Başka bir rivayete göre de o dönem yaygın olan vebadan hayatını kaybetmiştir).Babası Alaaddin Eratna tarafından yapılan bu kümbete defnedilir.Halk arasında Güdük kümbet,Güdük minare ve dabaz tekkesi olarak bilinen kümbet Sivas il merkezinde Dikilitaş mevkiindedir.Kümbetin kitabesi olmamakla beraber mezar taşında ölüm tarihi Hic.748 Miladi 1347 dir.Dabaz tekkesi olarak bilinen bu kümbeti dabaz hastalığına yakalananlar ziyaret ederler.





Kümbet kesme taştan, kare kaideli olup, 5 m. yükseklikten sonra Türk üçgenleri ile yuvarlak bir gövdeye geçilmektedir. Bu gövdenin üzeri konik bir çatı ile örtülüdür. Giriş tarafındaki duvar kalıntıları burada bir revak olduğu izlenimini vermektedir. Günümüzde meydan ortasında bağımsız bir kümbet gibi görünen yapının kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerindeki izlerden yanındaki başka bir yapı ile bağlantılı olduğu izlenimini vermektedir. Kümbetin altında mumyalık kısmı bulunmaktadır.

Kümbete üç basamaklı bir kapı ile çıkılmaktadır. Ayrıca kaidenin üç tarafında mermer söveli dikdörtgen birer pencere bulunmaktadır. Türbenin üzerini örten konik çatı ilk yapılışında ahşap idi. Daha sonra h.1310 (1892) yılında Şemseddini Sivas-i’nin soyundan Şeyh Ahmet Efendi tarafından kâgire dönüştürülmüştür. Kümbetin yuvarlak gövdesi geometrik dekorlu, sırlı tuğla bezeme ile kaplanmıştır. Kubbenin altına rastlayan yerde bir sıra dikdörtgen çini levhalar bulunmakta olup, bunlar sıratlı tekniğinde lacivert zeminli, beyaz palmet ve rumi dekorları ile süslenmiştir.

Türbenin içerisi kubbe ile örtülü olup, buradaki sanduka siyah mermerden yapılmıştır. Çeşitli onarımlar geçirmiş olmasına rağmen özelliğini yitirmemiştir.

Konu Bilgileri

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Sahibi Olamayanların Ziyaret Yeri Ahmed-Turan Türbesi ve Soğuk Çermik Sivas

Sivas'ta Kalan Son Ermeni Kilisesi Tavra ( Surp Kevork) Kilisesi

Tavas Medet Köyü (APOLLONİA SALBAKE )