Aizanoi Antik Kenti ,Çavdarhisar,Kütahya

Sevgili dostlarımla Çavdarhisar'a gidecek ;bisiklete atlayıp  şehri gezecek, akşamda  Anemon otelde kalıp ,gün batımını şarap içerek karşılayacaktık. Dostlarımla daha güzel bir gezi olacaktı ama ben kendimi ,İzmit'ten Uşak'a giderken  Aizanoi Antik Kentin de buldum.Kütahya'dan çıkınca Aizanoi  55 km tabelasını görünce dayanamadım.  Kent Çavdarhisar ilçe merkezinde yer almaktadır.İlçe adını, Ertuğrul Gazi döneminde buraya gelen Çavdar boylarından almış.
Aizanoi Antik Kentinin en dikkat çekici yeri Zeus Tpınağı ve önündeki kadın büstü.Bunun yanı sıra dünyanın en eski borsası da şehirde bulunmaktadır.Borsa binasının dış duvarlarında neyi ne kadara alınabileceği belirlenmiş ve belli bir standart oluşturulmuş.Şehir ilçenin ortasından geçen derenin iki tarafına yayılmış iki yakayı iki köprü birleştirmiş.Köprünün iki yakasında da dere boyu eski köy evleri sıralanmış.Hoş bir panoroma oluşmuş.Şehrin diğer bir özelliği stadyumunun olması.Çoğu antik kentte olmayan stadyumu Denizli Laodikya ve Karacasu Afrodisias antik şehirlerinde görebilirsiniz.

Zeus Tapınağı altındaki mahzen



Eğer Uşak,İzmir tarafından geldiyseniz ve vaktiniz de varsa Gediz İlçesinden Murat dağına çıkın derim.Yolu biraz sıkıntılıdır ama çıktığınıza değer.Çam ormanlarının arasında yörüklerin doğal ortamda yetiştirdiği kuzu etinden alıp piknik yapabilir yada dağdaki fırından faydalanabilirsiniz.Dağda akan çeşmenin suyundan içebilir buradaki kaplıcaya girebilirsiniz..Uyarmadı demeyin suyu içenin karnı bir daha acıkır.Kalmak isterseniz bungolov evler de ya da çadırınızda kalabilir,temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz. Çavdarhisar Murat dağı 50 km civarında.


Eğer Balıkesir yönüne hareket edecekseniz Simav kaplıcalarına mutlaka uğrayın derim.Simav'a gitmişken helvasını almadan geçmeyin.Çünkü bu helvayı başka bir yerde bulmanız çok zor.Simav Çavdarhisar arası 84 km.
stadyum


tiyatro



Borsa







Hem Aizanoi antik kentini gezeyim hemde kaplıcadan faydalanayım diyorsanız bir haftasonunuzu ayırıp kenti gezdikten sonra yorgunluğunuzu .Gediz Ilıca ya da Muratdağı ve Simav kaplıcalarında atabilrsiniz.Tercih sizin.....

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Sahibi Olamayanların Ziyaret Yeri Ahmed-Turan Türbesi ve Soğuk Çermik Sivas

Sivas'ta Kalan Son Ermeni Kilisesi Tavra ( Surp Kevork) Kilisesi

Tavas Medet Köyü (APOLLONİA SALBAKE )