Uşak Kent Tarihi Müzesi

Bu kabartmada ki resim Uşak'ta çekilmişolup orjinali müzededir.
Memleketim Uşak artık sadece tarhanası ve halısı ile değil müzeleriyle de ekonomisine katkı da bulunan iller kervanına girmiş.Karun hazineleriyle ünlü arkeoloji müzesi,Atatürk'ün yunan başkomutanı Trikopis'in esir alınması arkasından misafir ettiği Etnografya müzesi ve eski Uşak evlerinden sonra Uşak Kent Tarihi Müzesi de ilgiyi kendine çekmeyi başarmış iyi müzecilik örneklerinden.Kentin tarihini kentteki yaşanan ilkleri bir çırpı da öğreniyorsunuz.
Uşak Belediyesi tarafından kurulmuş müze binası; daha önce Uşak ve sokakların da ki  sokak lambalarının aydınlatılması için kurulan elektirik santrali binası.Ülkemizde sokak aydınlatmasının ilk yapıldığı şehrin Uşak olduğunu da buradan öğrenmiş oluyorsunuz.




Daha önce plakalı ve ruhsatlı bisiklet duymuşmuydunuz bilemem,bu müzede halen plakası ve ruhsatı olan bisikleti de görebilirsiniz.





Uşak Şeker Fabrikası Cumhuriyet döneminde Nuri Şeker tarafından yapımına başlanılan ilk şeker fabrikası olma özelliğine sahip ancak maddi imkansızlıklardan dolayı bitirilemeyen, ilk olma özelliğini Alpullu şeker fabrikasına kaptıran ve halen de insanlar arasında Uşak mı ? Alpullu mu ? tartışması süregelen fabrikadır. 

Atatürk'e sunulan fabrikanın ilk şekeri.
Uşak halıları dünyaya nam salmış halılar.Birçok ünlü ressamın resimlerinde fon oluşturan halıları burada görmeniz mümkün.Tabi halıcılıkta kullanılmış eski el aletlerini ve halı örneklerini de.














Uşak deyince akla gelen bir başka şey: Tabi ki cirit.Cirit sporuna o kadar meraklı bir milletiz ki genç kızlarımızın bile bir cirit takımı var.Uşak düğünlerinin vazgeçilmez gösterilerindendir.Bunun yanında İslamoğlu zeybeği her Uşaklının bildiği ve müziğini duyduğunda oynamaktan kendini alamadığı Uşak zeybek oyunudur.

Uşak şehir merkezinde balık haline 100 m mesafede olan eski garaj mevkisinde bulunan müzeyi mutlaka gezmenizi tavsiye ederim.Halen görmemiş olan Uşaklı hemşehrilerimin de görmesini ve şehirleri hakkında bilmediklerini öğrenebilecekleri rehberlik hizmetinin de verildiği müzeyi yaşatmayı görev edinmelerini gönülden isterim.Müze girişi ve rehberlik hizmeti ücretsizdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Sahibi Olamayanların Ziyaret Yeri Ahmed-Turan Türbesi ve Soğuk Çermik Sivas

Sivas'ta Kalan Son Ermeni Kilisesi Tavra ( Surp Kevork) Kilisesi

Tavas Medet Köyü (APOLLONİA SALBAKE )