Hatti'lerin Ülkesi Hitit Devleti'nin Başkenti Hattuşa

Aslanlı Kapı
 Kraliçe Puduhepa ve Üçüncü Hattuşili'nin (o zamanın en büyük aşklarından) büyük aşk yaşadığı Hattuşa;Anadolu 'da kurulan ilk  büyük devlet olan Hitit Krallığı'nın başkentidir. Birinci Hattuşili tarafından kurulan Hattuşa 6.5 km surları,tapınakları,kral sarayıyla zamanın en büyük medeniyetine ev sahipliği yapmıştır. Hititler Babil Devleti'ni yıkarak Anadolu ve Mezapotamya'da Anadolu'nun ilk büyük imparatorluğu'nu kurmuşlardır.
Sfenksli kapı
Kızılırmak kavisinin içinde yer alan Hattuşa büyük bir ovanın,kenarında kayalık bir yamaçta kurulmuş .  Çorum'un ilçesi olan Boğazkale 'nin yanı başında olan Hattuşa'ya ben Yozgat Üzerinden gittim.Yozgat'la arası 45 km. İlçede konaklama yapabileceğiniz oteller mevcut. Günübirlik gittiğim için Boğazkale'de kalmadım ama iyi oteller ve restoranlar  var. Merkezde Hattuşa'dan çıkarılmış eserlerin sergilendiği bir müze bulunmakta. 2 km. doğusunda Yazılı kaya kült merkezi görülmesi gereken mekanlardan. Bin tanrılı şehir adını alan Hattuşa tanrılarının kabartmalarını burada görebilirsiniz. Hititlerin çok tanrılı olmasının ardında yatan gerçek: fethini gerçekleştirdikleri devletlerin tapınaklarında ki tanrıları kızdırmaktan korkup  heykellerini Hattuşa'ya taşımaları.
Yer kapı tünel
 Dünyada bilinen ilk anlaşma olan Kadeş Anlaşması Hattuşa Kralı Üçüncü Hattuşili ve İkinci Ramses arasında yapılmış ve Hitit Krallığı en büyük refahı bu dönemde yaşamıştır. Kadeş Anlaşması'nın bir nüshası İstanbul Aekeoloji müzesinde sergilenmektedir. Üçüncü Hattuşili; Ramses'le olan  dastluğu ve Kadeş Anlaşması,yaşadığı büyük aşkı ve kendini eleştirdiği dünyanın ilk otobiyoğrafisi ile öne çıkan Hitit Krallarındandır. Bu dönemde konulan kanun ve kurallar kil tabletlere yazılmış ,Kraliçe Puduhepa tarafından arşivlenmiştir. Bugün Hititler hakkında edindiğimiz birçok bilgi bu arşivin sayesindedir.
Tapınak
 Şehir de 31 tapınağın yanında. Büyükkale denilen yerde kralın sarayı vardır. Kral şehri buradan yönetir. Büyük kalenin önünde bürokratik işlerin yürütüldüğü binalar ortaya çıkarılmıştır. Şehre çevredeki derelerden künklerle su getirilmiş ,büyük havuzlarda depolanmış. Su, bu  havuzlardan evlerin önündeki çeşmelere taşınmış. Şehir aynı zamanda bir kanalizasyon sistemine sahip. Aşağı şehir de tahıl stoğu yapılan depolar mevcut. Şehrin çevresindeki yerleşim bölgelerine  herhangi bir tehlike  olduğunda ,burada yaşayan halk sur içine alınır,güvenliği sağlanırmış.Sur duvarları harç kullanmadan bindirme tekniği ile yapılmış; ancak ,iki taş arasından kağıt geçirmeniz bile olanaksız. Hattuşa'yı aracınızla da gezme imkanına sahipsiniz. Hattuşa  giriş ücreti 8 TL. Müzekart ve iş bankası maximum geçerli.
Kral kapısı

Hiyeroglifli oda ( Sembolik yer altına geçiş kapısı)
 Hyeroglifli odada Büyük kralın yaptığı icraatlar anlatılmakta.Burası aynı zamanda sembolik olarak yeraltına geçiş kapısı. Üçüncü Hattuşili'den sonra gelen krallar aynı refah ve huzuru sağlayamamış ve MÖ 1200 yılında Hitit Krallığı yıkılmış. 450 yıllık krallığın son bulmasıyla Bin tanrılı şehirde önemini kaybetmiş. Eski heybetli yaşam olmasa da Bizanslılara kadar şehirde yaşam sürmüş. Bizanslılardan sonra , Osmanlı'nın Dulkadiroğulları Beyliği'ne son vermesinin ardından hanedan ailesinden bir kısım Boğazkale'ye yerleşmiş. İlçede ki tarihi iki konak Dulkadiroğulları Hanedanlığı'na ait.

Yeşil sunak taşı

Çevredeki çaylardan gelen suların biriktirildiği havuzlardan biri

Tahıl anbarları

Boğazkale yürüyüş ve bisiklet yolu ile de doğa sporcularının ilgisini çekmekte 236 km işaretlenmiş yol ara yollarla 380 km ye kadar çıkıyor...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Sahibi Olamayanların Ziyaret Yeri Ahmed-Turan Türbesi ve Soğuk Çermik Sivas

Sivas'ta Kalan Son Ermeni Kilisesi Tavra ( Surp Kevork) Kilisesi

Tavas Medet Köyü (APOLLONİA SALBAKE )